Pytania

Wszystko co nie mieści się na powyższych forach, propozycje nowych forów, itp.

Pytania

Postprzez LAURA » 7 lut 2012, o 10:27

Mam kilka pytań:
1. Czy jak przepisuję z książki jakiś fragment do pracy licencjackiej to czy musze przepisać tak jak jest w tej książce?? chodzi mi o to, że np jak tam jest napisane drukowanymi literami to ja tez tak musze przepisac jak jest w ksiązce?? albo jak np jest coś wymienione od myśników a ja np chce inne punktory to moge czy musi byc wszystko tak jak w ksiązce??
2. Czy jesli pisze swoimi słowami opierając się na wypowiedziach z ksiązki to czy musze zrobić przypis?
3. Co powinno znajdowac się w przypisie dolnym? (po kolei)
4. W ksiązce X jest napisana teoria z ksiązki D czy piszac przypis mogę powołać się na książke X??? bo tam znalazłam ten fragment? czy musze powołac się na książke D?
5. Czy ma ktoiś pomysł na 3 i 4 rozdział pracy licencjackiej na temat znaczenie internetu w komunikacji społecznej?
prosze o odp
LAURA
Vogon
Vogon

Re: Pytania

Postprzez Slawomir Wawak » 7 lut 2012, o 15:57

1. Nie przepisuj, tylko parafrazuj. Przepisywanie wygląda fatalnie. W końcu to praca dyplomowa, a nie kurs maszynistki.

2. Tak.

3. Zależy od przyjętej formy cytowania i rodzaju publikacji. Najprostsze opcje:
I. Nazwisko, Tytuł (kursywą), Wydawca, Miejsce, Rok, s. strona.
W przypadku pracy zbiorowej:
Tytuł (kursywą), pod red. I. Nazwisko, Wydawca, ... i dalej jak wyżej.
Czasopisma:
I. Nazwisko, Tytuł artykułu (kursywą), "Tytuł czasopisma prostym krojem" 2010, nr 3, s. strona.

4. Stary dobry zwyczaj mówi - znajdź w bibliotece źródło pierwotne i je cytuj (zaskakujące ile błędów się zdarza przy ponownym cytowaniu). Jeśli jest to nieosiągalne to przypis do źródła pierwotnego, a następnie piszesz "za: " i przypis do książki, którą masz w ręce.

5. Ty przedstawiasz pomysły, a my je komentujemy. Taka zasada.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Powrót do Inne tematy