Analiza SZJ w przedsiębiorstwie produk. X - pyt o literature

Pomoc dla piszących prace licencjackie, magisterskie, doktorskie. Możesz tu również przesłać prośby o wypełnienie ankiet do badań, itp.

Analiza SZJ w przedsiębiorstwie produk. X - pyt o literature

Postprzez forumowiczka666 » 10 maja 2011, o 13:51

Witam
Zwracam się z prośbą bardziej doświadczonych osób o pomoc we wskazaniu wartościowej literatury, którą dobrze by było przestudiować do napisania pracy licencjackiej. Przejrzałam juz kilka pozycji z mojej biblioteki jednak to nie jest jeszcze esencja tematu :(

Temat pracy: Analiza systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie produkcyjnym X.

Problem pracy: Jakie są wykorzystywane metody kontroli SZJ w przedsiębiorstwie produkcyjnym X?

Hipoteza: Audit wewnętrzny jako główna metoda kontroli , z której wynika
(lub która ukazuje) najwięcej niezgodności występujących w SZJ w przedsiębiorstwie X.

Cel: Zbadanie istniejącego systemu oraz stworzenie programu naprawczego dla występujących niezgodności.

z góry dziękuję za sugestie :)

PS Jakie metody oprócz auditu wewnętrznego i przeglądu zarządzania mogę jeszcze wykorzystać i do przeanalizowania systemu .... jestem laikiem w temacie przyznaje :)
forumowiczka666
Vogon
Vogon

Re: Analiza SZJ w przedsiębiorstwie produk. X - pyt o literature

Postprzez Slawomir Wawak » 10 maja 2011, o 16:10

Zamiast kontroli, lepsze będzie monitorowanie SZJ.
Celem monitorowania systemu jest sprawdzenie tego czy działa prawidłowo. Stosowanie w hipotezie liczby niezgodności jako kryterium skuteczności narzędzia jest zatem nieprawidłowe. Bowiem sam cel auditu wskazuje, że wykazanie niezgodności nie jest jego celem. Co najwyżej może być jednym z jego efektów.

Proponuję inne podejście, które będzie zgodne z ideą SZJ - jakie metody DOSKONALENIA SZJ są wykorzystywane lub idąc nawet dalej - które z nich są najbardziej skuteczne. Wtedy jako miernik możnaby przyjąć liczbę działań doskonalących, ich skutki ekonomiczne, itp.

W przypadku doskonalenia mamy dużo więcej narzędzi do wykorzystania, niż w przypadku zawężenia tematu tylko do kontroli.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez forumowiczka666 » 10 maja 2011, o 17:18

Witam Panie Sławomirze i dziekuję za odzew.
Na wstępie pragnę zaznaczyć, że w temacie jestem totalnym laikiem zarówno teoretycznym jak i praktycznym - prace pisze niestety troche z przymusu...co tez nie ulatwia zadania :(....proboje od postaw samodzielnie przyswajac wiedze z szj
Moja praca ma miec charakter praktyczny ( na podstawie konkretnej firmy) jesli chodzi o sam temat i jego rozbicie na cel problem hipoteze jaka przedstawilam...jestem zaskoczyna iz jest to nie poprawne - gdyz sam promotor nakierowal mnie w ten sposob i zaakceptowal taka rozpiske jak tutaj przedstawilam....... Panie Sławku....moze powiem "co autor mial na mysli" ...oprocz czesci teoretycznej praca miala glownie sie skupiac na przeanalizowaniu dokumentacji z auditu i przegladu zarz. firmy....oraz przeeanalizowaniu jeszcze czegos(tylko wlasnie nie wiem...co tutaj jeszcze mozna by przeanalizowac) wyciagniecia z tego wnioskow-ktora z metod najlepiej obrazuje, wykrywa niezgodnosci systemu...tak zasugerowal promotor.....teraz jestem glupia.... w jaki sposob sformulowac temat - problem- hipoteze aby wykorzystac w pracy analize auditu wew oraz przegladu zarz bo do takich dokumentow bede miec dostep......ewentualnie jakie jeszcze metody wykorzystac do kontroli szj jesli chcielibysmy zostac przy temacie kontoli..
forumowiczka666
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 10 maja 2011, o 19:03

Jeśli zostanie kontrola i niezgodności, to na każdym etapie będą same problemy. Zacznijmy od samej definicji auditu z normy - słowa kontrola i niezgodność nie padają w niej ani razu! Audit jest narzędziem monitorowania i doskonalenia, a nie kontroli. Do kontroli mamy narzędzia kontrolno-pomiarowe i tyle. :-)
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez forumowiczka666 » 11 maja 2011, o 00:26

rozumiem ;)....w takim razie czy jesli zmienie na monitorowanie .....moge wykorzystac ten nieszczesny audit i przeglad?..... jaką metodę monitorowania jeszcze polecalby Pan dorzucic ...musze miec ze 3 ;).....
jeszcze jedno pytanko jako do specjalisty czy mógłby Pan polecic jakąś jedną godna uwagi pozycję litereturową, która dobrze przybliżyła by mi i nakresila temat monitorowania i jego metod (to juz tak btw - jesli się Pan natknął na taką ) .... z gory dziekuje za cierpliwosc i pomoc ;)
forumowiczka666
Vogon
Vogon

Postprzez forumowiczka666 » 11 maja 2011, o 12:39

witam ponownie
podczytalam troche.... mam pytanko wykorzystujac metody : samoocene organizacji, audit wewn, przeglad zarządzania moge w ten sposob ugryźć temat monitorowania ? czy zamiast samooceny lepiej cos innego?.......pytanie tylko teraz w jaki spsosob przerobic hipoteze zeby pasowalo do monitorowania :(:(
forumowiczka666
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 11 maja 2011, o 21:34

Nawet jakąś książkę na ten temat napisałem... ;-)
Niemniej polecam na początek Encyklopedię Zarządzania. Tam jest wszystko.

Problemem byłoby właśnie monitorowanie. Natomiast hipoteza mogłaby dotyczyć oceny czy stosowane metody monitoringu są wystarczające. Można uznać, że są lub, że nie są. W tym drugim przypadku jest więcej pola do popisu, bo można proponować w ramach doskonalenia dodatkowe narzędzia, np. kaizen.

Oczywiście cel też do zmiany, bo obecny jest ślepą uliczką - nie można w pracy robić programu naprawczego dla niezgodności. Raczej szedłbym w kierunku badania skuteczności stosowanych metod oraz analizy możliwości zastosowania nowych.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez forumowiczka666 » 12 maja 2011, o 10:49

super dziekuję serdecznie za rozjaśnienie problemu.....dla znawców tematu to bułeczka z masłem..ja niestety rzucam sie na gleboką wodę stąd też przepraszam za glupie i trywialne moje pytania....

jeszcze jedna sprawa....czy samoocenę mogę zastosować jako metodę monitorowania....bo po przeczytaniu w kilku zrodlach bardziej mi pasowalo samoocena jako metoda oceny dojrzalosci systemu.... i teraz nie wiem... niestesty szj nie znam od strony praktycznej ...teori dopiero sie ucze
jakie metody w kwestii monitorowania sa najczesciej stosowane?
forumowiczka666
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 12 maja 2011, o 14:57

Każdy kiedyś zaczyna. :-)
Samoocena może być wykorzystana jako narzędzie monitoringu. Poziom dojrzałości systemu jest przecież tylko miernikiem.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez forumowiczka666 » 16 maja 2011, o 09:45

dziękuje serdecznie za pomoc.... czy mogłabym tutaj wrzucić wstępny plan pracy aby Państwo rzucili okiem i podpowiedzieli co zle co lepiej poprawic ;) widzialam juz takie wątki tylko nie wiem czy tutaj moge czy nowy wątek otwierac ;) z gory dziekuje ;)

PLAN PRACY:
Wstęp
I Podstawowa problematyka zarządzania jakością.
1.1. Pojęcie, istota i cel zarządzania jakością
1.2. Zasady zarządzania jakością
1.3. SZJ oparty na ISO9001
1.4. Metody monitorowania SZJ
1.4.1. Audit wewnętrzny
1.4.2. Przegląd zarządzania
1.4.3 Samoocena organizacji

2. Charakterystyka przedsiębiorstwa X

2.1.Historia Firmy
2.2.Przedmiot działalności
2.3.Struktura organizacyjna firmy X
2.4.Klienci firmy X
2.5.Dostawcy firmy X
2.6.Opis SZJ w przedsiębiorstwie X.
2.3. Polityka jakości w przedsiębiorstwie X

3. Metody monitorowania SZJ wykorzystywane w przedsiębiorstwie X.
3.1 Analiza auditu wewnętrznego
3.1.1 Program i kryteria auditu
3.1.2 Dowód i ustalenia z auditu
3.1.3 Wnioski z auditu
3.2. Interpretacja przeglądu zarządzania
3.2.1 Dane wejściowe do przeglądu
3.2.2 Dane wyjściowe z przeglądu
3.4. Samoocena organizacji
3.4.Zalety i wady dotychczas stosowanych metod oceny jakości
3.5 Ustanowienie i zastosowanie procesu ciągłego doskonalenia systemu zarządzania jakością.
Podsumowanie

ps wiem ze punkty sa zbyt okrojone..... i wlasnie nie mam pomyslu jak to rozszerzyc bede wdzieczna za wszelkie sugestie ;)
forumowiczka666
Vogon
Vogon

Następna strona

Powrót do Piszę pracę, szukam materiałów