Jak działa system antyplagiatowy?

Pomoc dla piszących prace licencjackie, magisterskie, doktorskie. Możesz tu również przesłać prośby o wypełnienie ankiet do badań, itp.

Re: Jak działa system antyplagiatowy?

Postprzez romek23 » 28 maja 2011, o 13:04

Witam drodzy koledzy i koleżanki

Mam pytanko. Kończę już pracę inżynierską, którą pisałem bardzo sumiennie i uczciwie. Problem mam tylko z jednym podrozdziałem. Chodzi o statystykę, którą ująłem w swojej pracy a mianowicie tą:

http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/8 ... y_id=13557

czy jeśli wykorzystam całość tej statystyki, oczywiście ujmując je w własne słowa i dając przypis do tego dokumentu to może być to uznane jako plagiat? Ponieważ użyłem treści z całego dokumentu?

Serdecznie Pozdrawiam
Romek
romek23
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 28 maja 2011, o 19:11

Rysunki i tabele możesz wziąć z tekstu i dać przypisy. Natomiast opis tych danych najlepiej przygotuj sam. To dość spory kawałek i na pewno nie będzie dobrze widziane jego kopiowanie w całości.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez Syli_ » 27 wrz 2011, o 13:45

witam :) mam pytanie, właśnie zaczęłam pisać pracę lic. i tak się zastawiam czy wystarczy w jednym zdaniu zmienić jakieś jedno, dwa słowa a potem je ująć w swojje pracy i czy to nie będzie plagiatem? bo czasem trzeba użyć jakieś definicji i ciężko jest ją przedstawić własnymi słowami....
pozdrawiam.
Syli_
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 27 wrz 2011, o 17:23

Definicję należy zacytować dosłownie w cudzysłowie i podając źródło. Następnie należy ją skomentować.

Natomiast jeśli chodzi o inne informacje (omówienia, modele, wyliczenia) należy pisać swoimi słowami (wtedy bez cudzysłowu) i również podać źródło. Najlepiej przeczytać tekst, zamknąć książkę i napisać swój tekst (o ile nie ma się pamięci fotograficznej ;-) ).
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez sp4m8ot » 1 lut 2012, o 21:16

Te programy działają na zasadzie że wrzucają zdania w google więc wystarczy zmienić poczatek każdego zdania lub nawet wyrazy albo na lub itp i już program nie wykryje zdania jako plagiat
polecam użyć tego programu do sprawdzania plagiatów
http://www.antyplagiat.net
sp4m8ot
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 2 lut 2012, o 07:20

Z tym google to bym uważał, bo uczelnie które współpracują z plagiat.pl tworzą również wewnętrzną bazę prac. Co więcej, plagiat.pl umożliwia łączenie baz pomiędzy uczelniami o podobnym profilu. Tak więc można się mocno zdziwić.

Natomiast ten programik jest dobry dla prowadzących, którzy chcą sprawdzić prace przejściowe studentów. Zazwyczaj nie chce im się płacić za jakąś pracę zaliczeniową czy zadanie cząstkowe. Łatwiej i taniej iść na całość - ^C-^V.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Piszę pracę, szukam materiałów