Zarządzanie zasobami ludzkimi

Pomoc dla piszących prace licencjackie, magisterskie, doktorskie. Możesz tu również przesłać prośby o wypełnienie ankiet do badań, itp.

Zarządzanie zasobami ludzkimi

Postprzez gore » 5 kwi 2011, o 19:07

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum... piszę pracę zaliczeniową z przedmiou zarządzanie zasobami ludzkimi i mam do opracowania temat:"odejście pracownika". Czy ktoś mi może poradzić z jakich materiałów moge skorzystać? Dziwny temat ale taki mi przypadł. Chodzi o to co się dzieje w firmie kiedy pracownik odchodzi, przyczyny, skutki, uwarunkowania sam nie wiem. Bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam
gore
Vogon
Vogon

Re: Zarządzanie zasobami ludzkimi

Postprzez Slawomir Wawak » 12 kwi 2011, o 11:53

Można to pokazać z perspektywy kodeksu pracy - obowiązki stron. Można też z perspektywy zarządzania kompetencjami i wiedzą w organizacji - zwalniając pracownika, zwalniasz też jego kompetencje.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez gore » 18 kwi 2011, o 19:21

z perspektywy kodeksu pracy to trzeba byłoby cały dział drugi opisać, myślę że to trochę suchy opis... może bardziej przystępnie to opisać, jakie powody miał pracownik żeby odejść, jakie miał powody pracodawca żeby go zwolnić, a powiedz mi proszę czy mogę znaleźć na taki temat jakąś bibliografie?
dziękuje za odpowiedź
gore
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 19 kwi 2011, o 05:10

Przykłady to pokażesz w ostatnim rozdziale, gdzie są badania. To praca licencjacka, a nie poradnik typu "kadrowiec w 7 minut". Nie trzeba bać się nadmiaru teorii. :-)
Jest książka (chyba nawet niejedna) Zarządzanie kompetencjami. Poza tym każda poważna pozycja o ZZL zawiera informacje o odejściu.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Powrót do Piszę pracę, szukam materiałów