praca licencjacka z zarzadzania w sektorze publicznym

W tym miejscu możesz przesłać pytania o temat lub plan swojej pracy dyplomowej lub magisterskiej. Możesz także przesłać gotowy plan z prośbą o komentarz i rady.

praca licencjacka z zarzadzania w sektorze publicznym

Postprzez konradowski » 26 lis 2009, o 23:37

Witam wszystkich tak na wstepie :) tak jak w temacie pisze,moim problemem jest stworzenie szkieletu mojej pracy licencjackiej,czyli planu,ale aby ten szkielet powstal trzeba miec temat pracy,ale moze od poczatku
Sprawa wyglada nastepujaco,studiuje zarzadzanie,a moj wybor dotyczacy specjalizacji padl na:"Zarzadzanie w sektorze publicznym"-jedynie ta specjalizacja wydala mi sie interesujaca. Moj promotor w odroznieniu od innych z mojej uczelni dal nam wolna reke dotyczaca tematu pracy,a mianowicie kazdy mial sobie wymyslic samemu temat ktory najbardziej by mu odpowiadal,w pierwszej chwili pomyslalem ze fajnie bo nie bedzie nic z gory narzuconego,ale teraz ten hura optymizm poczatkowy opadl :? bo nadal nie mam w 100% sprecyzowanego tematu mej pracy.
Generalnie moj temat brzmial :"Zarzadzanie szkolnictwem wyzszym w Polsce" lecz moj promotor stwierdzil ze moze on okazac sie zbyt trudny dla mnie,tymbardziej ze jest to temat bardzo obszerny,bardziej nadajacy sie na prace magisterska anizeli licencjacka i podpowiedzial mi bym moze skupil sie na samej reformie szkolnictwa wyzszego no i sam juz nie wiem :(
Jesli zas chodzi o moj temat,to mialem nastepujaca propozycje planu do niego

ZARZADZANIE SZKOLNICTWEM WYZSZYM W POLSCE

1.GENEZA SZKOLNICTWA WYZSZEGO
1.1. Charakterystyka uczelni wyzszych
1.2. Misja i cele
1.3. Organizacja studiów
1.4. Rodzaje uczelni oraz roznorodnosc kierunkow studiowania

2. USTROJ UCZELNI WYZSZYCH
2.1. Organy uczelni
2.2. Sposoby wyboru wladz uczelni
2.3. Zakres obowiazkow organow uczelni
2.4. Finansowanie szkolnictwa wyzszego w Polsce

3. SYTUACJA SZKOLNICTWA WYZSZEGO W POLSCE
3.1. System szkolnictwa wyzszego w Polsce
3.2. Nieodpowiednie ksztalcenie studentow wobec wymogow rynku pracy
3.3. Zmiany w szkolnictwie wyzszym po wstapieniu Polski do UE
3.4. Reforma szkolnictwa jako rewolucja w dotychczasowej ustawie o szkolnictwie wyzszym
3.5. Wnioski i rekomendacje

To jest tylko wersja robocza,ktora jest jak najbardziej do poprawy pewnie,stad tez tutaj go umiescilem ;) licze na jakies uwagi i pomocne sugestie w mojej sprawie:)czekam na odpowiedz z waszej strony :)
z gory dziekuje i pozdrawiam:)
konradowski
Vogon
Vogon

Re: praca licencjacka z zarzadzania w sektorze publicznym

Postprzez Slawomir Wawak » 27 lis 2009, o 11:38

Zanim przejdziemy do planu pracy, to rzeczywiście trzeba się dobrze zastanowić nad tematem pracy. Jest on zbyt szeroki. Zarządzanie szkolnictwem wyższym to wszystko od poziomu dziekanatu do Ministra Szkolnictwa Wyższego. Taki temat to proszenie się o problemy. Pomijam już, że pracę trzeba będzie bronić przed dziekanem, który na pewno ma swoją koncepcję zarządzania szkolnictwem wyższym. Praca byłaby z tego względu trudna nawet na poziomie doktoratu.
Co można zrobić? Proponuję wybrać jeden obszar funkcjonowania uczelni (nie całego szkolnictwa). Można się zająć zarządzaniem działalnością dydaktyczną, biblioteką, czy innymi obszarami. Będą z pewnością mniej kontrowersyjne, a i prostsze do zrealizowania.
Jeśli zająć się np. Koncepcją zarządzania procesowego w działalności dydaktycznej czy Pomiarem jakości pracy biblioteki, to temat byłby wciąż ambitny, ale wykonalny.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez konradowski » 30 lis 2009, o 23:44

Hmm...temat ktory Pan mi podsunal wydaje sie byc dosc ciekawy,tzn dla mnie napewno latwiejszy do zrealizowania anizeli ten dotyczacy biblioteki.
Tylko co min mial Pan na mysli uzywajac zwrotu "Zarzadzanie procesowe..." i na czym w glownej mierze mozna by bylo oprzec sie w tej pracy licencjackiej,bo ja to widzialbym mniejwiecej w ten sposob iz opisalbym "proces dydaktyczny",jego etapy,problemy studentow oparte wlasnie o ten proces,tj brak odpowiednich kompetencji potrzebnych w przyszlosci w celu znalezienia opowiedniej pracy,lub czy student przyswaja cala wiedze ktora ma przedstawiana na zajeciach.
Wymagania rynku pracy wobec absolwentow uczelni wyzszych i ich przygotowanie do podjecia w przyszlosci pracy w danym kierunku studiow,przedstawic metody usprawniajace przyswajanie wiedzy przez studentow,moze przyklad e-learningu?-jak Pan mysli :?:
Ja to w ten sposob wdzialem:) a Pana koncepcja? Czy mial Pan to na mysli czy wogole poszedlem w inna strone :mrgreen: zwarzywszy na pore pisania tego postu biore pod uwage to ze moglem pojac to troche inaczej niz Pan,ale nie mam ostatnio za czesto dostepu do internetu :|
Jeszcze zastanawialem sie nad problemem zmian w zarzadzaniu uczelniami wyzszymi i poruszyc tam finansowanie uczelni,strukture administracyjna oraz dostepnosc srodkow badawczych na uczelniach wyzszych,ale szczegoly najwyzej opisze jutro bo dzis juz glowy nie mam ;)
pozdrawiam
konradowski
Vogon
Vogon

Postprzez konradowski » 2 gru 2009, o 00:40

Jakies spostrzezenia lub sugestie?! Czekam na wszelakiego rodzaju uwagi i podpowiedzi :)
konradowski
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 3 gru 2009, o 09:11

Zarządzanie procesowe to w dużym skrócie traktowanie organizacji jako systemu złożonego z procesów. W ten sposób całe funkcjonowanie organizacji jest ujmowane w procesy, a właściwą strukturą organizacyjną jest struktura procesowa.
Proces dydaktyczny musimy rozpatrywać z punktu widzenia organizacji (uczelni), a nie studenta. Tak więc przedstawiona koncepcja nie jest dobrym ujęciem. Poza tym proces dydaktyczny to tak naprawdę hasło nie mające do końca pokrycia w rzeczywistości. Na dydaktykę składa się wiele procesów. Trzeba je zidentyfikować i opisać. Trzeba poznać uczelnię "od kuchni".
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez konradowski » 15 gru 2009, o 23:51

Czyli mam rozumieć,że można by tu ująć,takie zagadnienia jak organizacja zajęć na uczelni ,zasady wyboru władz uczelni oraz nadawania tytułów naukowych,zakres kompetencji kadry administracyjnej uczelni oraz prowadzenie dokumentacji na uczelni-bynajmniej ja tak bym widział rozwiązanie problemu definicji zarządzania procesowego,jeśli się mylę,to prosiłbym o podanie choć jednego konkretnego zagadnienia dotyczącego zarządzania procesowego uczelni,bo ja pomysłów już nie mam :(
Jeśli zaś chodzi o dydaktykę,to myślałem o poruszeniu takich zagadnień jak:sylabusy-definicja i czemu one służą,następnie przykład wykładów oraz ich rodzajów,jako sposobu przekazywania wiedzy,czy to właśnie w ten sposób miałem to ująć?
Oczywiście to nie ograniczałoby się tylko do dwóch zagadnień w tym rozdziale,tylko poprostu chciałbym się dowiedzieć Czy moja koncepcja idzie w dobra stronę :?: ;)

Rozważałem czy w trzecim rozdziale nie poruszyć takich zagadnień jak:internacjonalizacja szkolnictwa,poruszyć temat procesu bolońskiego czy chociażby konsolidacji uczelni,tylko nie wiem jak by to się miało w kontekście do tych dwóch powyższych rozdziałów...i czy wogóle miałoby to sens :?

Jakieś uwagi? Porady...? :)
konradowski
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 16 gru 2009, o 08:14

Jeśli zarządzanie procesowe, to muszą być procesy. Organizacja zajęć jest pewnym procesem. Wybór władz uczelni i awanse też, choć to mało ciekawe, bo regulowane dość ściśle przez przepisy. Zresztą, tak jak pisałem wcześniej, dobrze byłoby się ograniczyć do procesów związanych z dydaktyką.
Dokumentacja jest wynikiem procesów (jednym z). Dlatego tworzenie dokumentacji nie jest samo w sobie procesem.
Sylabus, rodzaje wykładów, itp. to pewne metody stosowane w dydaktyce. Można je omówić jako uzupełnienie opisu procesów.
Czyli kierunek generalnie dobry.
Mamy pracę licencjacką, więc trzeci rozdział jest zarezerwowany na badania. Informacje o warunkach funkcjonowania uczelni mogą się znaleźć w rozdziale I, jako jeden z podrozdziałów.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez konradowski » 17 gru 2009, o 01:29

A jakiś konkretny przykład,chociaż jeden związany z procesem dydaktycznym,który by mnie w pewien sposób naprowadził na zamierzony trop?
Bo pustka w głowie :|
konradowski
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 17 gru 2009, o 10:33

No to przecież napisałem co jest procesem, a co nie. Jakie mają być te konkrety, konkretnie? ;-)
Proces dydaktyczny to skrót myślowy, mówmy lepiej o procesach związanych z dydaktyką, bo jest ich wiele.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez konradowski » 18 gru 2009, o 01:58

Procesy związane z dydaktyka?! Mogą to być np:
-ukierunkowanie uczelni jeżeli chodzi o kształcenie studentów w danym kierunku np. Ekonomia, Informatyka, Zarządzanie
-organizacja praktyk dla studentów
-nie wiem czy można by tu zaliczyć system oceniania studentów
-metody kształcenia oraz ich rozwój
-tworzenie oferty dydaktycznej
:?: :?: :?: :shock:
konradowski
Vogon
Vogon

Następna strona

Powrót do Tematy i plany prac - konsultacje