encyklopedia - potencjalne usprawnienie

encyklopedia - potencjalne usprawnienie

Postprzez filemonx » 12 lut 2010, o 21:20

Witam,

Jako student i jako osoba korzystająca z encyklopedii, że bardzo się ciesze z faktu, że takie miejsce istnieje. Encyklopedia ta dotyczy konkretnej dziedziny wiedzy mianowicie nauki zarządzania, w więc jest źródłem głównie wiedzy specjalistycznej. To, też bardzo cieszy, bo niestety wikipedia i google, nie zawsze dają odpowiedzi satysfakcjonująco dokładanych w kontekście zadanego pytania lub treści,które chcemy uzyskać.
Moją propozycją jest by zamieszczanie przy każdym artykule dokładnej bibliografii danego zagadnienia, cześć artykułów takową posiada, lecz nie wszystkie. Zdarza się (bardzo często), że, te, które podają literaturę również nie podają dokładnej lokalizacji tych treści w przywoływanej bibliografii, przykładem niech będą rysunki, przeglądnąłem kilkanaście artykułów i w żadnym z nie było podane źródło lub przypis, że jest to opracowanie własne.
Rozumiem, że taki stan rzeczy może wynikać z braku czasu osób zaangażowanych w tworzenie encyklopedii (nie znam mechanizmu umieszczania tu haseł i ich weryfikacji merytorycznej), jednak takie podejście do tematu powoduje, że hasła (mimo, że wciąż przydatne) w pewien sposób ograniczają użyteczność encyklopedii dla osób zainteresowanych korzystaniem z niej podczas pisania artykułów lub pracy naukowej, szczególnie studentów.
Zmiana ta, mimo, że dość niewielka, podnosi prestiż haseł zawartych w encyklopedii, a co za tym idzie wpływa na całe postrzeganie encyklopedii jako potencjalnego źródła np. w pracach naukowych.
Nie chce, żeby moja wypowiedź była źle zrozumiana więc jeszcze raz zaznaczam, że z czystym sumieniem mogę się wpisać na listę fanów tej encyklopedii :)

pozdrawiam serdecznie
filemonx
filemonx
Vogon
Vogon

Re: encyklopedia - potencjalne usprawnienie

Postprzez Slawomir Wawak » 13 lut 2010, o 09:49

Witam
Dziękuję bardzo za uwagi. Encyklopedia powstaje od kilku lat. Przy pierwszych artykułach faktycznie nie wszędzie była podana bibliografia. Obecnie dodawane mają ją zawsze. W miarę możliwości czasowych staramy się wracać do starych haseł i je poprawiać. W zeszłym roku uzupełniliśmy w ten sposób ponad 100 najstarszych haseł. Niestety zasoby czasu są ograniczone.
Jeśli natomiast chodzi o rysunki, to faktycznie jest to dobry pomysł, aby dodawać "opracowanie własne". Poprawiając hasła będziemy starali się to uwzględnić.
Pozdrawiam,
Sławomir Wawak.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Re: encyklopedia - potencjalne usprawnienie

Postprzez filemonx » 14 lut 2010, o 20:51

Witam,

Dziękuję za odpowiedź. Podobna akcja zwiększania jakości artykułów została ostatnio ogłoszona w chyba najpopularniejszej encyklopedii w internecie czyli wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:BATUTA
Jako, że wikpedia ma innych charakter (otwarty w zakresie tworzenie haseł), pewnych zagadnień w powyższej strony nie da się wprost przenieść i zaimplementować tutaj, jednak jest to bardzo dobre źródło informacji na temat wyglądu haseł w ogółe, jak też mechanizmów ich updejtowania.

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w rozwijaniu tego projektu.
filemonx
Vogon
Vogon

Powrót do Wszystko o Encyklopedii Zarządzania