Temat i plan pracy z ZZL

Pomoc dla piszących prace licencjackie, magisterskie, doktorskie. Możesz tu również przesłać prośby o wypełnienie ankiet do badań, itp.

Temat i plan pracy z ZZL

Postprzez basiula » 10 mar 2010, o 19:16

Witam,
piszę pracę z ZZL lecz mam problem z tematem. Na początku porwałam się na Systemy motywacyjne w małych przedsiębiorstwach ale niestety w firmie, w której pracuję nie ma jasno określonego systemu motywacyjnego więc miałabym problem z analizą.
Biorę pod uwagę Mobbing jako patologia zarządzania bądź też Metody przeciwdziałania bezrobociu.
Lecz po pierwsze nie wiem czy to nie są za zbyt ogólne tematy a po drugie nie mam pojęcia jak się zabrać za plan pracy.
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Basia
basiula
Vogon
Vogon

Re: Temat i plan pracy z ZZL

Postprzez Slawomir Wawak » 10 mar 2010, o 22:39

Moim zdaniem pierwszy temat jest sensowny. Jeśli nie ma systemu w firmie to diagnozę trzeba będzie oprzeć na analizie literatury, doniesień prasowych, badań, itp. Natomiast można rozwinąć część projektową i zaproponować tej firmie szczegółowe rozwiązanie. To ma moim zdaniem większą wartość niż sama analiza.

Pozostałe tematy to bardziej socjologia niż zarządzanie.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez basiula » 12 mar 2010, o 08:45

Dziękuję za wskazówkę. Ułożyłam wstępny plan pracy. Czy mógłby Pan rzucić okiem i ewentualnie coś zasugerować odnośnie rozdziału trzeciego?

Plan pracy

Wstęp
1. Systemy motywacyjne
1.1 Pojęcie motywacji w ujęciu psychologicznym
1.2 Instrumenty pobudzania motywacji w przedsiębiorstwie
1.2.1 Motywacyjne kształtowanie płac
1.2.2 Pozapłacowe środki pobudzania motywacji
1.2.3 Błędy w motywowaniu - antymotywacja
1.2.4 Patologia motywowania pracowników - mobbing

2. Specyfika małych firm
2.1. Zarządzanie w małych firmach
2.2. Sposoby motywowania w małych firmach

3. Tutaj chciałabym przeprowadzić analizę na przykładzie dwóch firm. Tak jak Pan pisał przedstawię sytuację braku systemów motywacyjnych w tych firmach oraz wskażę działania jakie należy wprowadzić aby to poprawić (propozycje usprawnień). Nie bardzo tylko wiem jak to ubrać w nazewnictwo podrozdziałów.

Zakończenie

Bibliografia
basiula
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 16 mar 2010, o 08:35

Rozdział nie powinien być tytułowany tak jak cała praca. W pierwszym rozdziale trzeba pokazać szersze tło (czyli zarządzanie zasobami ludzkimi). Dopiero w drugim proponuję pisanie o motywacji. W trzecim metody stosowane w małych firmach i w czwartym badania.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Powrót do Piszę pracę, szukam materiałów