Jak działa system antyplagiatowy?

Pomoc dla piszących prace licencjackie, magisterskie, doktorskie. Możesz tu również przesłać prośby o wypełnienie ankiet do badań, itp.

Jak działa system antyplagiatowy?

Postprzez telex » 30 maja 2009, o 11:28

Jak w temacie. Piszę pracę i nie wiem czy jak cytuję fragmenty książek, to będzie problem, czy nie?
pzdr
telex
Vogon
Vogon

Re: Jak działa system antyplagiatowy?

Postprzez Krzysztof Wozniak » 30 maja 2009, o 12:48

Piszę pracę i nie wiem czy jak cytuję fragmenty książek, to będzie problem, czy nie?

Witaj, nie będzie żadnego problemu pod warunkiem, że:
- nie będziesz cytował zbyt dużego fragmentu (np. 10 stron ciągiem ;-) )
- oznaczysz cytowany fragment cudzysłowami lub wprowadzeniem (np. zgodnie z definicją J.Kowalskiego [2008, s.23] zarządzanie to ....)
- każdy cytowany fragment musi zawierać odniesienie do źródła z podaniem numeru strony (są różne formy, w podanym wyżej przykładzie pokazałem cytowanie w treści pracy, ale można też robić odnośniki na dole strony - formę cytowania należy ustalić z promotorem)
- praca zostanie oparta na >1 książce ;-)

Generalnie system antyplagiatowy wykryje takie zapożyczenia, ale jeżeli przy każdym fragmencie będzie wyraźnie podane źródło to NIE BĘDZIE TO PLAGIATEM.

Dodatkowym wymaganiem (przynajmniej ja takie stosują dla swoich studentów) może być całkowita rezygnacja z cytowania źródeł internetowych (Wikipedii czy nawet naszej Encyklopedii Zarządzania ;-) ) - zmniejszy to ryzyko wysokiego wyniku w systemie plagiat.pl

Pozdrawiam
Krzysztof Woźniak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Krzysztof Wozniak
Moderator
Moderator

Postprzez Slawomir Wawak » 30 maja 2009, o 14:05

Ja dodatkowo proponuję kompilację tekstów, zamiast ich cytowania. Tzn.czytasz fragment tekstu, następnie wyrażasz go własnymi słowami. Oczywiście obowiązkowo wtedy należy także podać pełny przypis do tekstu źródłowego.
Kompilacja nie będzie zauważona przez system antyplagiatowy, bo będzie Twoim własnym tekstem.
Sławomir Wawak

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez Legar » 3 wrz 2009, o 16:27

wątpie aby w bazie danych plagiat.pl znajdowały się ksiązki, które istnieją tylko w formie drukowanej. prawdopodobnie gdybys wrzucił do sprawdzenia czyjąś książke w całości, to system nie wykryłby plagiatu
Legar
Vogon
Vogon

Postprzez Krzysztof Wozniak » 3 wrz 2009, o 18:34

Legar napisał(a):wątpie aby w bazie danych plagiat.pl znajdowały się ksiązki, które istnieją tylko w formie drukowanej. prawdopodobnie gdybys wrzucił do sprawdzenia czyjąś książke w całości, to system nie wykryłby plagiatu

Tak, ale pamiętaj że te ksiązki, ktoś kiedyś mniej lub bardziej obszernie cytował. Gdyby taką książkę wrzucić do plagiat.pl to pewnie wykryłoby sporo zapożyczeń, które występują w sieci w serwisach typu sciaga.pl czy mfiles.pl, albo w pracach studentów (magisterskich, licencjackich, itp.)
Krzysztof Woźniak
Krzysztof Wozniak
Moderator
Moderator

Postprzez ixon » 17 lip 2010, o 11:48

A powiedzcie mi prosze jak sie ma dosc dowolne tlumaczenie z jezyka obcego do wykrywania plagiatu....

Czy program to wykryje?

B.wazne, prosze o pomoc ! ! !
ixon
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 17 lip 2010, o 15:12

Program tego nie wykryje o ile ktoś już wcześniej tego nie przetłumaczył.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez edek » 27 sie 2010, o 10:04

Jeśli przetłumaczy się własnymi słowami, to nie ma opcji, żeby system to wykazał jako plagiat (chyba, że dziwnym trafem użyje się dokładnie tych samych słów, co ktoś tłumaczący to wcześniej ;) ). Co do przepisywania książek również byłby ostrożny, bo słyszałem o przypadku, kiedy dosłowny cytat nie oznaczony przypisem został wyłapany przez promotora, który znał ten fragment na pamięć. A tak ogólnie systemy antyplagiatowe typu plagiat.pl są dość tępe, łatwo sobie z tym poradzić.
edek
Vogon
Vogon

Postprzez wield » 10 wrz 2010, o 08:16

Też mam pytanie w podobnej sprawie.
Czy pisząc pracę można korzystać z np prospektu emisyjnego spółki, gdzie są podane dokładnie informacje potrzebne w pracy i wykorzystać interesujący tekst (może być tego nawet ok 20 stron na około 50s pracy) w prawie niezmienionej formie?
Jak to zrobić, żeby było odpowiednio? Dodam, że informacje w prospekcie są zawarte w sposób zwięzły, aż się nie chce nic zmieniać...;/
wield
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 11 wrz 2010, o 16:48

Nie ma takiej możliwości. To będzie plagiat. Poza tym to nie będzie Twoja praca.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Następna strona

Powrót do Piszę pracę, szukam materiałów