Praca mgr - skąd pozyskać środki na rozpoczęcie działalności

Pomoc dla piszących prace licencjackie, magisterskie, doktorskie. Możesz tu również przesłać prośby o wypełnienie ankiet do badań, itp.

Praca mgr - skąd pozyskać środki na rozpoczęcie działalności

Postprzez ewcia38422 » 19 maja 2010, o 13:12

Witam.
Poszukuję materiałów oraz ogólnych wskazówek, gdzie mogę uzyskać informacje na temat: skąd można pozyskać pieniądze na rozpoczęcie działalności gospodarczej? Interesuje mnie przede wszystkim, gdzie się udać, by otrzymać środki, które pomogą przedsiębiorcy na starcie.
Myślałam, aby 1 rozdział poświęcić funduszom unijnym. Nie wiem jaką pomoc
można uzyskać ze środków krajowych. Może ktoś z Was zakładał działalność gospodarczą i mógłby mi doradzić o jakich źródłach finansowania powinnam napisać?

Jak taka praca powinna wyglądać? Co powinnam opisać we wstępie? Ogólnie o działalności gospodarczej, definicja itp.?

Zwracam się z tą prośbą do wszystkich, którym ten temat jest bliski.

Pozdrawiam.
ewcia38422
Vogon
Vogon

Re: Praca mgr - skąd pozyskać środki na rozpoczęcie działalności

Postprzez edek » 5 cze 2010, o 08:16

Jeśli chodzi o środki krajowe, to na pewno są możliwości pozyskiwania środków z urzędów pracy. Generalnie polecam internet, np. Google i hasła: finansowanie działalności, źródła finansowania przedsiębiorstw itp. Ja znalazłem stronę: http://kobiety.pigkrosno.pl/public/advi ... RCZEJ.html.

We wstępie napisz, że prowadzenie działalności gospodarczej wymaga od przedsiębiorcy spełnienia poza wymogiem przedsiębiorczości jako takiej wiedzy, pomysłowości itp tede, później nawiąż do trudnych warunków prowadzenia działalności w Polsce i ładnie przejdź do tego, że dużym problemem jest finansowanie, szczególnie w początkowym okresie działalności i że właśnie o tym chcesz pisać. Ale to tak góra na dwa akapity (max 1 strona), reszta już o tym co będą zawierały poszczególne rozdziały.
edek
Vogon
Vogon

Postprzez Krzysztof » 21 mar 2012, o 19:55

Na dzień dzisiejszy są też kredyty bankowe na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Udziela takiego finansowania kilka banków m.in:
- BGŻ - pod biznes plan nawet do 2 mln zł
- Idea Bank na start do 200 000 zł
- PKO BP - także finansowanie w oparciu o biznes plan
Banków nie ma wiele więc można zrobić zestawienie takich kredytów.
Portal informacyjny oraz blog Kredyty inwestycyjne
Dowiedz się więcej na temat złej sytuacji zus
Krzysztof
Vogon
Vogon

Postprzez Karol » 3 kwi 2012, o 13:31

Sposobów jest dużo, ale nie dla każdego:
-kredyty,
-leasing,
-fundusze pożyczkowe i poręczeniowe,
-dotacje z Urzędu Pracy,
-aniołowie biznesu,
-wygrana w Lotto.
-inne,

Problem w tym, że jak przychodzi to pożyczania, to nikt z nowym biznesmenem nie chce rozmawiać, a dotacje z UP to tak naprawdę fikcja ładnie sprzedawana w mediach.
Karol
Vogon
Vogon

Powrót do Piszę pracę, szukam materiałów