karta podatkowa a działalność ezoteryczna

Podstawy, metody i techniki zarządzania. Różne dziedziny zarządzania (jakość, strategie, efektywność, controlling)

karta podatkowa a działalność ezoteryczna

Postprzez Bursztynka » 15 wrz 2009, o 18:25

Chcę prowadzić działalność ezoteryczną w domu. Czyli odbierać poł.telefoniczne - prowadzenie rozmów np pracując w domu. Dochód może być niewielki więc myślę o jednoosobowej działalności i karcie podatkowej. Jakie będą w tym przypadku koszty działalności? ZUS, podatek itd. I pod jaki rodzaj ta działalność się kwalifikuje? To jest bardziej doradztwo chyba.

Druga sprawa, to że wynajmuję pokój czyli pomieszczenie. Czy mogłabym od czynszu najmu tego lokalu w tym przypadku pokoju odliczyć koszty działalności?

Czy ktoś mi może pomóc doradzić? Mamy bezrobocie a żyć jakoś trzeba.

Proszę o pomoc [/size]
Bursztynka
Vogon
Vogon

Re: karta podatkowa a działalność ezoteryczna

Postprzez Krzysztof Wozniak » 10 lis 2009, o 12:11

Bursztynka napisał(a):Chcę prowadzić działalność ezoteryczną w domu. Czyli odbierać poł.telefoniczne - prowadzenie rozmów np pracując w domu. Dochód może być niewielki więc myślę o jednoosobowej działalności i karcie podatkowej. Jakie będą w tym przypadku koszty działalności? ZUS, podatek itd. I pod jaki rodzaj ta działalność się kwalifikuje? To jest bardziej doradztwo chyba.

Druga sprawa, to że wynajmuję pokój czyli pomieszczenie. Czy mogłabym od czynszu najmu tego lokalu w tym przypadku pokoju odliczyć koszty działalności?
[/size]

Z tego co pamiętam, to kartą podatkową jest objęta tylko specyficzna ściśle okreslona lista rodzajów działalności, generalnie najlepiej poczytać sobie ustawy lub poszukać w google "karta podatkowa", nie sądzę żeby działalność ezoteryczna była na liście ;-)

Co do kosztów najmu to nie można odliczać kosztów w przypadku karty podatkowej, do tego potrzebne jest rozliczanie na zasadach ogólnych czyli "podatkowa księga przych-rozch". W przypadku księgi to aby można było najem wpisac w koszty, to trzeba to udokumentować, tzn. musi być umowa, rachunki - potwierdzenia zapłaty itp.

Inna sprawa, to to czy w tym pokoju mieszkamy, wtedy niektóre urzędy skarbowe mogą się przyczepić jeżeli w koszty wpisana jest cała kwota zapłaty za najem.

pozdrawiam
Krzysztof Woźniak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Krzysztof Wozniak
Moderator
Moderator

Powrót do Zarządzanie