plan pracy- prośba o poradę

W tym miejscu możesz przesłać pytania o temat lub plan swojej pracy dyplomowej lub magisterskiej. Możesz także przesłać gotowy plan z prośbą o komentarz i rady.

plan pracy- prośba o poradę

Postprzez irenka » 6 cze 2010, o 20:39

Witam! Piszę pracę licencjacką na temat "jawność informacji Krajowego Rejestru Sądowego w kontekście jawności informacji publicznej". Studiuję na wydziale zarządzania - specjalność administracja w wymiarze sprawiedliwości. stworzyłam plan, ale nie bardzo jestem do niego przekonana, a może zmienić coś w tytule pracy ? no i nie mam koncepcji na część metodologiczną może ktoś ma jakieś pomysły
1.Zarządzanie
1.1.Istota zarządzania, nowe trendy w zarządzaniu
1.2.style i funkcje zarządzania
1.3.rola informacji w procesie podejmowania decyzji
2.istota jawności informacji
2.1. pojęcie jawności informacji
2.2. źródła informacji
2.3. definicja i funkcja informacji
2.3. Krajowy Rejestr Sądowy
2.4. Informacja publiczna
3.Metodologia badań
3.1. problem badawczy
3.2. przedmiot i cel badania
3.3. hipotezy badawcze
3.4. metody badawcze
4.analiza wyników badań
4.1. wnioski
irenka
Vogon
Vogon

Re: plan pracy- prośba o poradę

Postprzez Slawomir Wawak » 8 cze 2010, o 16:23

Temat jest typowo prawniczy. Dlaczego w pierwszym rozdziale piszesz o zarządzaniu? W rozdziale drugim przydałoby się pewnie mocniejsze zaznaczenie prawodawstwa w tym zakresie. Można nawet ten rozdział podzielić na 1) aspekty prawne, 2) informacja i jej funkcje (oczywiście tytuły do dopracowania). Rozdział 3 wygląda dobrze, tylko że nie do końca wiadomo co tam będzie badane, bo nie wynika to zupełnie z wcześniejszych rozdziałów.
Aby wybrać co badać, w tym przypadku musisz zastanowić się gdzie będziesz robić badania.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez irenka » 10 cze 2010, o 17:38

ponieważ jestem na wydziale zarządzania promotor zasugerował, aby pierwszy rozdział był o zarządzaniu. zastanawiam się więc czy nie napisać części badawczej z tego zakresu, np. czy w związku z jawnością informacji więcej osób zgłasza się do czytelni w celu przejrzenia akt, uzyskania informacji o kontrahencie, czy ma to znaczenie w obrocie gospodarczym. myślałam o wywiadzie lub obserwacji
Ostatnio edytowano 18 cze 2010, o 16:56 przez irenka, łącznie edytowano 1 raz
irenka
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 11 cze 2010, o 05:54

To trochę jak w filmie - jeśli w pierwszej scenie pojawia się pistolet, to najpóźniej w ostatniej musi wystrzelić. Inaczej fabuła jest do niczego. Jeśli w pierwszym rozdziale pojawia się zarządzanie, to trzeba z niego zrobić użytek najpóźniej w trzecim.

Badania można robić na bazie KRS. Najważniejsze są hipotezy, a to jaką technikę przyjmiemy (wywiad, ankieta czy coś innego) będzie zależało od przyjętych hipotez i celów.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez irenka » 11 cze 2010, o 19:07

Byłam dzisiaj na spotkaniu z promotorem i po długich negocjacjach skróciliśmy temat . Teraz brzmi "zarządzania dostępnością do danych Krajowego Rejestru Sądowego". Plan został przyjęty. Jedynie w rozdz.1 zaproponował dodanie punktu 1.4. metody zarządzania obsługą klienta
irenka
Vogon
Vogon

Powrót do Tematy i plany prac - konsultacje