witam ponownie

W tym miejscu możesz przesłać pytania o temat lub plan swojej pracy dyplomowej lub magisterskiej. Możesz także przesłać gotowy plan z prośbą o komentarz i rady.

witam ponownie

Postprzez monika » 5 sie 2010, o 19:43

Przeczytalam na spokojnie inne maile i ułożyłam wstępny plan mojej pracy na temat"Wpływu spa na ruch turystyczny w hotelu Sympozjum":
Wstęp
1.Zagadnienia teoretyczne dotyczące Spa
1.2 Historia Spa
1.3.Typy ośrodków spa
1.4.Wyspecjalizowane ośrodki spa i ich klienci
2.Charakterystyka Kryształowego spa w hotelu Sympozjum
2.1.Rodzaje zabiegów przeprowadzanych w tym obiekcie
3.Metodologia badań
3.1Problem badawczy:Czy spa ma wpływ na ruch turystyczny w hotelu sympozjum
3.2Przedmiot i cel badania:wywiad,ktory ma dowieść że spa ma znaczny wpływ na ruch turystyczny w danym hotelu.
3.3Hipotezy badań;(za bardzo nie wiem co mam tutaj zrobic postawiłabym dwie hipotezy ze spa ma wpływ na ruch turystyczny,a drugą ,że nie ma żadnego wpływu na to)Bardzo proszę o wskazówkę czy dobrze myślę.
3.4.Metody badawcze:wywiad przeprowadzony z pracownikiem Kryształowego spa(tutaj również proszę o podpowiedz ,czy wywiad wystarczy ,zeby potwierdzić hipotezę??)
4.Analiza wyników badań:podsumowanie czy dowiodłam hipotezy.
4.1.wnioski
Zakończenie
Bardzo proszę teraz o ewentualne wskazówki dotyczące mojego planu,czy dobrze myślę...
monika
Vogon
Vogon

Re: witam ponownie

Postprzez Slawomir Wawak » 6 sie 2010, o 06:59

Problemem w temacie nie jest spa, a ruch turystyczny. Moim zdaniem tego powinien dotyczyć rozdział 1. Co to jest ruch turystyczny, skąd się bierze, od czego zależy, itp. Jest parę książek o marketingu w turystyce, które to dobrze opisują. W drugim rozdziale można pokazać rodzaje usług dodatkowych świadczonych w hotelach (nie wszystkie, ale jakiś przegląd) i omówić też spa. Trzeci może być poświęcony na badania - tu generalnie Twój plan (przed dwukropkami) jest ok. Proponuję dołączyć rozdział 4 do trzeciego.
Co do metod badawczych, to pewnie trzeba będzie je rozwinąć, bo sam wywiad to trochę mało.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

odpowiedz

Postprzez monika » 7 sie 2010, o 07:50

Bardzo dziękuję za pomoc bo nie wiedziałam czy dobrze myślę...Mam pytanie czy np.poza wywiadem wystarczy ankieta jakaś??Czy coś innego powinnam uwzględnić??a co do tego ruchu turystycznego to pisząc pierwszy rozdział wyjaśniłam tylko jego definicje i podałam jego rodzaje,a szczegółowo zajęłam się spa.Proszę mi napisać czy muszę to koniecznie zmienic??
monika
Vogon
Vogon

Re: witam ponownie

Postprzez Slawomir Wawak » 7 sie 2010, o 08:37

Wywiad i ankieta to narzędzia badawcze. Najważniejsze pytanie to co dokładnie będzie badane, jakie są cele badania, co chcemy ustalić. Dopiero wtedy można wybrać narzędzie.

Co do ruchu turystycznego - moim zdaniem ważne jest pokazanie szerszego tła problemu, bo to ukierunkowuje pracę.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Powrót do Tematy i plany prac - konsultacje