wpływ zasobów ludzkich na efektywność w przedsiębiorstwie

Pomoc dla piszących prace licencjackie, magisterskie, doktorskie. Możesz tu również przesłać prośby o wypełnienie ankiet do badań, itp.

wpływ zasobów ludzkich na efektywność w przedsiębiorstwie

Postprzez dzoanna » 1 sie 2010, o 13:10

Witam,
w tym roku piszę pracę licencjacką o tytule taki jaki jest w temacie :) . Może ktoś z Was kto pisał jakąś pracę o podobnej tematyce i posiada dane z jakiejś firmy na temat pracowników, zasobów ludzkich i mógłby się nimi podzielić to bardzo bym prosiła o pomoc, bo ja niestety mam problem ze zdobyciem takich dokumentów a chciałabym aby moja praca nie była zwykłą nudną teorią, tylko zawierała jakiś element badawczy ;) . Najbardziej zależało by mi na sprawozdaniu finansowym, raportach ze szkoleń, raportach z działalności firmy itp. z lat 2005-2009. Jeśli ktoś mógłby mi coś takiego udostępnić to bardzo proszę o pomoc, oczywistsze postaram się jakoś zrewanżować. :)
dzoanna
Vogon
Vogon

Re: wpływ zasobów ludzkich na efektywność w przedsiębiorstwie

Postprzez Slawomir Wawak » 1 sie 2010, o 15:10

Na czym polega problem ze zdobyciem danych? Ile firm odwiedziłaś? Gdzie miałaś praktykę studencką?
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez dzoanna » 2 sie 2010, o 15:24

Właśnie o materiały do pracy prosiłam w firmie w której miałam praktyki (Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji) ale niestety nie chcieli mi udostępnić żadnych danych :cry: . A w innych firmach nie próbowałam bo obawiam się że też mogą mi odmówić, po za tym wiem że bez znajomości trudno jest coś załatwić, dlatego proszę o pomoc na forum ;) Też pochodzę z takiego regionu gdzie mało jest jakichś większych firm
dzoanna
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 2 sie 2010, o 18:28

Po pierwsze - zdobądź pismo polecające od promotora - czasem trzeba trochę pomęczyć, ale warto. Nie zawsze to pomaga, ale na pewno nie zaszkodzi. Pismo w Polsce dużo znaczy. :-)

Po drugie - nie ma co liczyć na to, że każda firma jest chętna do współpracy. Pewnie, że jak ma się rodzinę w firmie, to łatwiej. No ale z zewnątrz też można się dostać. Trzeba trochę pochodzić. Przy okazji poznaje się ludzi, niejeden student tak znalazł pierwszą pracę. Nie musi to być zaraz bardzo duża firma.

Po trzecie - przygotuj się do rozmowy, poznaj wcześniej firmę (internet). Często przyczyną odrzucenia prośby jest to, że ktoś przychodzi nie wiadomo skąd, nic nie wie o firmie i chce dostać gotowy segregator z opracowanymi materiałami.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez dzoanna » 3 sie 2010, o 19:19

Dzięki za info, będę próbować ;)
dzoanna
Vogon
Vogon

Postprzez dzoanna » 5 sie 2010, o 15:04

Jeszcze mam jedno pytanie, a mianowicie każda spółka akcyjna musi ujawniać różne dane, informacje o swojej działalności i może wiecie gdzie można znaleźć takich informacji. Piszcie jakiekolwiek źródła, wszystko się przyda, ale może znacie jakieś strony gdzie za darmo są ujawniane informacje o tych spółkach. Bo ja wiem że można coś znaleźć w Monitorze Polskim ale w informacje za dostęp niestety trzeba płacić a do biblioteki akademickiej narazie nie mam dostępu więc zależało by mi na internecie.
dzoanna
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 5 sie 2010, o 17:13

Monitor Polski jest tu: http://isap.sejm.gov.pl/ , ale tam nie ma danych o spółkach. Może na stronie giełdy coś będzie...
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez dzoanna » 5 sie 2010, o 17:55

Sory źle zapisałam ;) chodzi mi o monitor polski b, bo tam rzeczywiście nie było nic o spółkach :)
dzoanna
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 6 sie 2010, o 07:01

Niestety chyba tylko płatny: http://www.monitorb.pl/
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Powrót do Piszę pracę, szukam materiałów