Zarządzanie projektami/praktyka

Podstawy, metody i techniki zarządzania. Różne dziedziny zarządzania (jakość, strategie, efektywność, controlling)

Zarządzanie projektami/praktyka

Postprzez terazja » 3 wrz 2010, o 09:52

Witam! Od października będę na ostatnim roku studiów magisterskich. Chcę pisać pracę z zakresu zarządzania projektami. Bardziej nastawiona jestem tu na opisanie problemu tego typu zarządzania w praktyce. Chcę opisać jak firma dużo traci na efektywności poprzez nieumiejętne wykorzystanie narzędzi wspomagających zarządzanie projektami. Tak się zastanawiam czy nie byłoby dla mnie lepiej gdybym wcześniej sama w praktyce spróbowała testować jakiś program do tego celu. Tylko który? Wpisuję w google np. zarządzanie projektami online i wyskakuje mi propozycja aplikacji goprojekt.pl, project shelf. Czy ktoś jest z tego forum kierownikiem projektu lub po prostu ma doświadczenie z tego zakresu? Proszę o pomoc w opinii, który program jest dobry, nie zawodzi firmy. Z góry dziękuję
terazja
Vogon
Vogon

Re: Zarządzanie projektami/praktyka

Postprzez Slawomir Wawak » 3 wrz 2010, o 12:32

Na SourceForge znajdziesz wiele programów o różnym poziomie zaawansowania. Wszystkie darmowe. Większość ma własne portale, a także wersje demo. Tu link:
http://sourceforge.net/search/?type_of_ ... agement%22
Można spokojnie potestować i coś wybrać, zależnie od potrzeb.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez terazja » 6 wrz 2010, o 10:09

Dziękuję bardzo za odpowiedź.Strona bardzo przydatna
terazja
Vogon
Vogon

Postprzez pm2pm » 6 gru 2010, o 12:18

Najpopularniejszym programem do zarządzania projektami jest Microsoft Project.
Nie sposób pominąć tego narzędzia opisując proces zarządzania projektami w praktyce.

To bardzo dobre narzędzie, umożliwiające zarządzanie projektami każdego rozmiaru od najmniejszych do wielkich projektów.

Ważnym aspektem jest integracja MS Projecta z narzędziami MS Office, oraz ciągły rozwój aplikacji.

Życzymy powodzenia ;)
pm2pm
Vogon
Vogon

Postprzez sawg » 24 lut 2011, o 16:24

Osoby zainteresowane praktykami/szkoleniami z zakresu Zarządzania Projektami Europejskimi zapraszamy na www.sawg.pl
sawg
Vogon
Vogon

Postprzez lukasOp » 20 sie 2011, o 15:32

Rzeczywiście jak wpiszesz w google, to wyskakuje sporo aplikacji onlinowych lub nie. U nas w firmie z racji tego, że sporo osób pracuje zdalnie najlepiej sprawdzają się rozwiązania online.
W tej chwili używamy polskiej aplikacji http://pm-compass.pl, aczkolwiek jest też dostępna w angielskiej wersji językowej.
Chcąc porównać w swojej pracy magisterskiej różne narzędzia do zarządzania projektami, powinnaś zastanowić się nad kryteriami, które są dla firmy istotne przy wyborze. Poniżej wypiszę Ci kilka istotnych moim zdaniem i jednocześnie spełnianych przez używany przez nas system:
- Budowanie drzewa projektu (definiowanie projektu, grup zadań, zadań, kamieni milowych)
- Zarządzanie zespołem projektowym - Kompletowanie zespołu projektowego, przypisywanie ludzi do zadań
- Raportowanie postępu prac - możliwość sygnalizowania przez członków zespołu postępu prac nad zadaniami
- Komunikacja w zespole (np. poprzez możliwość dołączania komentarzy do wszystkich elementów)
- Zarządzanie dokumentami
- Zarządzanie budżetem
Daj znać, jak po Twojej analizie znajdziesz jakieś ciekawsze rozwiązania i powodzenia z magisterką :)
lukasOp
Vogon
Vogon

Powrót do Zarządzanie