Brak koncepcji (wydzielone z: Przykładowe prace magisterskie)

W tym miejscu możesz przesłać pytania o temat lub plan swojej pracy dyplomowej lub magisterskiej. Możesz także przesłać gotowy plan z prośbą o komentarz i rady.

Brak koncepcji (wydzielone z: Przykładowe prace magisterskie)

Postprzez sylaveiro » 7 sie 2011, o 21:30

Witam,

jestem studentka 3 roku i przygotowuję się do pisania pracy inżynierskiej ale niestety nie mam koncepcji na temat pracy, nie wiem na czym się skupić w kwestii przeprowadzenia analizy, badania w przedsiębiorstwie. Praca będzie z zarządzania jakościa (TQM)
Część teoretyczna nie stanowi wielkiego problemu ale praktyczna jest dla mnie sprawą ciężką.

Badania będę prowadzić najprawdopodobniej w Bosch Polska.

Może ktoś pisał prace inżynierska z jakości właśnie i mógłby służyć mi pomocą.
Niestety promotor nie pokazał mi żadnej już zrealizowanej/obronionej pracy jak to robią inni, więc nie mam bladego pojęcia jak to ma wyglądać.

Może ktoś mógłby przedstawić mi swoja pracę o w/w tematyce...chodzi oczywiscie o część praktyczną.

Za wszelką pomoc dziekuję.

Ps. przeglądałam forum, różne 'problemy'' ale niestety nie wiele mi to wyjaśniło:(.
sylaveiro
Vogon
Vogon

Re: Brak koncepcji (wydzielone z: Przykładowe prace magisterskie

Postprzez Slawomir Wawak » 8 sie 2011, o 06:38

Na forum są linki do przykładowych prac. Co konkretnie jest dla Ciebie problemem w części praktycznej?
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez sylaveiro » 14 sie 2011, o 18:36

do części praktycznej mam przejrzeć dokumentacje jakości w firmie, mierniki jakości do procesów, jaki proces jaki miernik , coś z metodami i narzędziami kontroli jakośći, Takie rzeczy haslami rzucił mi promotor ale niestety bez konkretów i jakoś ciężko w ogóle pomyśleć nad tą częścia praktyczną i nie wiem jak bardzo ma się to do TQM...

Ja myślałam o temacie roli auditu wewnętrznego w doskonaleniu jakości....ale nie mam koncepcji jak z tym ruszyć w części praktycznej..Może gdybym miała temat opracowany byłoby łatwiej a tak jest ciężko.
sylaveiro
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 14 sie 2011, o 21:35

Nie bardzo wiem, jakich konkretów oczekujesz. Masz podane dokładnie czego masz szukać w firmie. Czy pierwsze rozdziały pracy są już napisane? Czy znasz koncepcję i metody TQM? Ta wiedza będzie przydatna podczas przygotowania do wizyty w firmie.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez sylaveiro » 15 sie 2011, o 15:47

Nie wiem co się kryje pod miernikami jakości.... o co tak naprawdę chodzi....?

Zapoznam się szerzej z literaturą o TQM a w razie problemów będę pytać na forum.
Dziękuję za odpowiedzi.
sylaveiro
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 15 sie 2011, o 20:12

Czymś tą jakość trzeba mierzyć. Jakieś wskaźniki, kryteria oceny, metody ewaluacji, itp. Zależy od typu organizacji i procesów, które będziesz badać.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez sylaveiro » 2 wrz 2011, o 22:45

Postanowiłam zmienić koncepcje pracy i chciałabym prosić o opinię, jej ocenę. Proszę o jakieś wskazówki co do poprawy tej koncepcji i o podpowiedź do realizacji części badawczej, na czym się tam skupić najbardziej. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuję.

proponowany temat pracy inżynierskiej to " Audit wewnętrzny jako narzędzie doskonalenia jakości"
Cel pracy to- ocena i doskonalenie systemu zarządzania jakością poprzez narzędzie jakim jest audyt wewnętrzny w przedsiębiorstwie produkcyjnym..

Pierwszy rozdział pracy stanowi wprowadzenie do jakości. Wyjaśnioenie pojęcia jakość, zapewnienie jakości oraz zarządzanie jakością. Przedstawienie rysu historycznego systemów zarządzania jakością ich znaczenie i formy oceny.
Przedstawienie ponad to certyfikacje systemów jakości zgodnych z normą ISO 9001:2001 a także zasady dokumentowania systemu zarządzania jakością.
Rozdział drugi poświęcony auditom systemów zarządzania.
A e nim: definicje i cele auditu , rodzaje ,cechy auditów oraz ich realizacje, wymagania stawiane audytorom.

W skład rozdziału trzeciego wchodziłaby charakterystyka badanego przedsiębiorstwa.
Rozdział czwarty to rozdział badawczy. Zawierałby opis metody badań oraz dobór próby badawczej.
sylaveiro
Vogon
Vogon

Postprzez lenovo1 » 6 wrz 2011, o 16:37

sylaveiro napisał(a):Badania będę prowadzić najprawdopodobniej w Bosch Polska.

Siema,
Bosch Mirków pod Wroclawiem? Tez mialem o nich pisac bo mialem tam praktyki, ale ostatecznie zmieniłem zdanie :-)

Ja chcialem pisac o zapewnieniu jakosci komponentow uzywanych na produkcji. Czyli: QMM5 (kontrola dostaw) i tam opisac przepływ materiałów, procedury kontroli dostaw- w jakis sposob sa sprawdzane probki itd, metodyke opracowywania KCKD, jaka jest wykrywalność wad, udokumentowane przykłady wad.
Dodatkowo badania sa zlecane do QMM6 (laboratorium chemiczne, funkcjonalne i metrologiczne). tam mozna rowniez w skroce opisac zakres prowadzonych badan- informacje na Intranecie.
Mysle ze w jednym podrozdziale mozna by poruszyc kwestie BPS (zakres działania, wpływ na produkcje)- w tym świadomości jakościowej pracowników i sposoby w jaki sa motywowaniu w celu doskonalenia procesu (8 zasad modelu zapewnienia jakości).
lenovo1
Vogon
Vogon

Powrót do Tematy i plany prac - konsultacje