praca licencjacka

W tym miejscu możesz przesłać pytania o temat lub plan swojej pracy dyplomowej lub magisterskiej. Możesz także przesłać gotowy plan z prośbą o komentarz i rady.

praca licencjacka

Postprzez werka235 » 1 mar 2011, o 20:27

Witam, mam taki temat pracy czy w związku z tym może być takie plan pracy ? Proszę o pomoc

"Analiza strategiczna jednostki terytorialnej"

Wstęp
1. Pojęcie i zakres analizy strategicznej
1.1 Pojęcie, geneza i rozwój analizy strategicznej
1.2 Użytkownicy analizy strategicznej
1.3 Zakres analizy strategicznej
2. Metody stosowane do analizy potencjału strategicznego jednostki terytorialnej.
2.1 Analiza kluczowych czynników sukcesu
2.2 Analiza łańcucha wartości
2.3 Benchmarking
2.4 Cykl życia produkcji
2.5 Cykl życia technologii
2.6 Metody portfelowe
3. Ocena strategiczna jednostki
3.1 Cel i metody badań empirycznych
3.2Wnioski
Ostatnio edytowano 10 kwi 2011, o 17:17 przez werka235, łącznie edytowano 1 raz
werka235
Vogon
Vogon

Re: praca licencjacka

Postprzez Slawomir Wawak » 8 mar 2011, o 17:54

Brakuje mi trochę informacji o specyfice jednostek samorządu terytorialnego. Poza tym wygląda dobrze.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez Marteczka » 10 mar 2011, o 00:13

Witam,
jestem nowa na foum :)
Jestem studentką 3 roku Zarządzania, prace licencjacką chciałabym napisać o zarządzaniu zasobami ludzkimi. Mam jednak problem z sformułowaniem tematu tak żeby miał on "ręce i nogi" (musi być to projekt). na co dzień pracuje w biurze nieruchomość jako asystentka. w pracy chciałabym napisać jak ważny jest pracownik, dokładniej efektywny pracownik a z drugiej strony jest menadżer który musi dobrze nim zarządzić a na końcu klient ktory dostaje efekty tej współpracy. Praca musi dotyczyć w jakimś stopniu jakości (jestem na specjalności zarządzanie jakością). no i chciałabym żeby to było związane z branżą nieruchomości. Myślałam żeby połączyć to jakoś z TQM?
bardzo proszę o poradę :)
pozdrawiam
Marteczka
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 10 mar 2011, o 07:27

ZZL jest zbyt obszerne, aby pisać o całości. Musisz wybrać jakiś element. Proponuję przejrzeć dowolny podręcznik ZZL (im grubszy tym lepszy ;-) ) i znaleźć dla siebie obszar. Potem zawsze można do tematu dorzucić kontekst zarządzania przez jakość.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez Marteczka » 10 mar 2011, o 15:41

hm... rozumiem, dzisiaj wymyśliłam: Projekt systemu motywowanie pracowników w przedsiębiorstwie i jego wpływ na jakość obsługi klienta.
oczywiście na przykładzie nieruchomości. Co wy na to? prosze o opinie
Marteczka
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 11 mar 2011, o 16:22

Dobry pomysł. Proponuję skrócenie zgodnie ze starą zasadą, że tytuł powinien mieć maks. 7 słów:
Wpływ systemu motywacji na jakość pracy w X.

System motywacji - bardzo dobre ujęcie, bo sama motywacja byłaby jak dla mnie mało konkretna - tu można się odwołać do podejścia systemowego, które można ładnie powiązać z jakością.
Pracownicy - niepotrzebne słowo, wiadomo kogo motywujemy.
Projekt - to by bardzo ograniczało możliwości i wymagało stworzenia projektu.
Obsługa klienta - tak, dobry pomysł, ale w imię większej swobody w trakcie pisania proponuję jakość pracy ogólnie. Szczególnie jeśli firma nie jest bardzo duża.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez Marteczka » 18 mar 2011, o 22:47

Witaj,

przepraszam ze tak późno odpisuje ale nie miałam za bardzo czasu wcześniej, praca praca paca :D
co do tematu to niestety to musi być projekt i musi być to użyte w temacie, i ostatecznie będzie brzmiał: Projekt systemu motywacyjnego pracowników na przykładzie X (tzn. w takiej postaci go pokaże promotorce razem z planem.) z jakością musi być związane więc o jakości pracy też będzie.
a c do użytego słowa pracowników no wg mnie motywować można tez i kierowników, bądź cala kadrę a mi chodzi wlanie konkretnie o pracowników. masz jakiś pomysł na zarys planu? co prawda ja toche już stworzyłam wiec cos juz mam ale jestem ciekawa Twojego pomysłu.

Pozdrawiam
Marteczka
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 21 mar 2011, o 14:32

nie tworzę planów, tylko je komentuję. :-)
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez Marteczka » 21 mar 2011, o 16:38

tak wiem sorry za to pytanie.

niestety nie mogę zrealizować tego tematu gdyż stała się rzecz przykra i niestety nie pracuje obecnie, powiedziałam o tym promotorce i zasugerowała mi zmianę tematu na coś czysto z jakości lub z marketingu gdzie dałoby się zrobić ankietę. Czy masz jakiś pomysł?
Ponieważ jakoś nie potrafię się odciąć od tematu zzl i szukałam długo w internecie i znalazłam taki temat:
Kwalifikacje i kompetencje pracowników wdrażających normy iso 9001 w świetle badań własnych.
Co sądzisz?
Chodzi o to ze obecnie nie pracuje i promotorka mówiła ze najlepiej znaleźć neutralny temat gdzie nie brać konkretnego przykładu firmy, ze względy ze potrzeba będzie rożnych dokumentów.
a w tym temacie który znalazłam mogłabym przeprowadzić ankietę w kilku firmach które maja wdrożone systemy iso i zbadać kompetencje i kwalifikacje pracowników.
Masz jakieś pomysły/ będę wdzięczna za pomoc.
Marteczka
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 21 mar 2011, o 18:41

Sądzę, że łatwiej zrobić ankietę w firmie, w której znasz ludzi niż w kilku, w których nie znasz nikogo. Nawet jeśli tam już nie pracujesz. No chyba, że przed odejściem namieszałaś.

Poza tym nie trzeba zmieniać tematu, wystarczy zmienić firmę. Ankieta nie jest jedynym narzędziem. Co więcej jest narzędziem niedoskonałym. Dużo lepszym rozwiązaniem jest umówienie się na wywiad z ludźmi z kadr czy kierownikami działów. Dużo więcej w ten sposób można wyciągnąć. Poza tym Twoje doświadczenie też ma znaczenie w tych badaniach.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Następna strona

Powrót do Tematy i plany prac - konsultacje