Praca magisterska - System zarządzania jakością ISO 9001

W tym miejscu możesz przesłać pytania o temat lub plan swojej pracy dyplomowej lub magisterskiej. Możesz także przesłać gotowy plan z prośbą o komentarz i rady.

Praca magisterska - System zarządzania jakością ISO 9001

Postprzez wielki » 23 lis 2010, o 11:48

Witam,
jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej na temat systemu zarządzania jakością opartego na normie ISO 9001 w Urzędzie Miasta i Gminy X. (X faktycznie istnieje i na bazie udostępnionej dokumentacji chciałbym napisać ostatni rozdział tzw. praktyczny)
Ale wszystko po kolei. Pisząc rozdział wprowadzający-teoretyczny przyjąłem następujący plan:
1. Teoretyczne podstawy zagadnienia
1.1. Geneza pojęcia „jakości”
1.2. Współczesne definicje jakości
1.3. Istota zarządzania jakością
1.3.1. TQM – Kompleksowe Zarządzanie Jakością
1.3.2. Sposoby doskonalenia jakości w organizacji

O ile podrozdział "Geneza pojęcia jakości" raczej nie stanowi trudności i już prawie mam go skończonego, to nie mogę jakoś płynnie przejść do rozdziału nt. współczesnych definicji jakości. Chciałbym w nim zawrzeć przede wszystkim definicje klasyków (Juran, Deming, Ishikawa, Feigenbaum, Crosby) oraz kilka definicji współczesnych nam autorów.
Nie jestem pewien czy już w tym podrozdziale opisywać konkretnie osiągnięcia klasyków, czy przerzucić je do kolejnego podrozdziału "Istota zarządzania jakością", a w definicjach tylko przytoczyć klasyczne definicje. Praca ma być o SZJ i zastanawiam się czy jest sens obszernie zajmować się ww. zagadnieniami.
Jeśli chodzi o rozdział 1.3., to poza zcharkteryzowaniem dziedziny zarządzania jakością, w 1.3.1 krótko byłoby o TQM oraz w 1.3.2. chciałbym zawrzeć informacje o modelach doskonalenia np. EFQM, CAF, Speyer czy PNJ.

Drugi rozdział dotyczyłby stricte normalizacji SZJ oraz normy ISO 9001:2009; rozdział 3 traktowałby o jakości w administracji publicznej. No i ostatni rozdział już o konkretnym urzędzie.

Bardzo proszę o opinie.
Pozdrawiam!
wielki
Vogon
Vogon

Re: Praca magisterska - System zarządzania jakością ISO 9001

Postprzez Slawomir Wawak » 23 lis 2010, o 16:10

Na moje oko 1.2 zawiera się w 1.1. No bo jak pisać o pojęciu nie podając jego definicji. Z kolei podawanie definicji bez ich kontekstu historycznego ma ograniczone zastosowanie (popełniłem kiedyś coś takiego. Znajdziesz tutaj: http://wawak.pl/pl/content/definicja-jakosci-przeglad).

Jako 1.2 proponowałbym natomiast TQM w szerszym zakresie, np. wzbogacony o 14 zasad Deminga oraz wspomnienie innych "klasyków".

Skoro praca ma być o SZJ, to konieczny jest punt 1.3 o normalizacji - co to jest i z czym się to je.

Drugi rozdział może być o SZJ, a trzeci o specyfice administracji (ograniczenie do jakości spowodowałoby dużą trudność pisania, bo zaczęłyby się powtórki).
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez wielki » 24 lis 2010, o 00:03

Dziękuję za odpowiedź. Zgodnie z Pana sugestiami połączę 1.1 z 1.2. Podrozdział o TQM jako 1.2.
Czyli rozdział 1 wyglądał by tak:
1. Teoretyczne podstawy zagadnienia
1.1. Geneza pojęcia "jakości"
1.2. Istota zarządzania jakością
1.2.1. TQM - Kompleksowe zarządzania jakością
1.3. Normalizacja systemów jakości
1.3.1. Rys historyczny
1.3.2. Ogólne informacje o systemach zarządzania jakością

Rozdział 2 wyglądałby tak:
2. System zarządzania jakością oparty na normie ISO 9001
2.1. Rodzina norm serii ISO 9000
2.2. Charakterystyka normy PN-EN ISO 9001:2009

Rozdział 3 o jakości w administracji (nie doprecyzowałem co dokładnie miałoby się w nim znaleźć). Chciałbym podzielić go na 2 części. Pierwsza obejmowałaby charakterystykę administracji publicznej, definicja usługi publicznej i doskonalenie jakości tych usług oraz przykłady SZJ w instytucjach publicznych na świecie.
Druga część obejmowałaby zagadnienia związane z administracją samorządową czyli specyfika administracji lokalnej, podstawy prawne funkcjonowania na poziomie gminnym i na koniec koncepcja projakościowego zarządzania w urzędzie gminy.

Tym razem również będę bardzo wdzięczny za uwagi i sugestie :)
wielki
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 24 lis 2010, o 07:08

Uwaga techniczna: jeśli nie ma punktu 1.2.2, to nie może być 1.2.1. Proponuję nazwać punkt 1.2 TQM...

1.3.2 - jeśli w rozdziale 2 będzie o jakości, to tu proponuję przegląd wszystkich znormalizowanych systemów zarządzania (9001, 14001, PN-18001, 27001 i inne)

W rozdziale 2 proponuję dodatkowo 8 zasad zarządzania jakością oraz podstawowe narzędzia/metody SZJ (audyt, procedury, itp.).

Kilka haseł do R3: usługi świadczone przez AP, informatyzacja
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez wielki » 24 lis 2010, o 15:46

Dziękuję za pomoc :) Zabieram się za dokończenie rozdziału 1, a w zasadzie jego uzupełnienie. Rozdział 2 też już mi się "rozjaśnił", także jak przyjdzie na niego czas to będę wiedział od czego zacząć.
Natomiast co do rozdziału 3, to mam jeszcze kilka wątpliwości. Ale na razie skupię się na dwóch pierwszych rozdziałach. Gdy będę miał gotowy konkretny plan rozdziału 3 to pewnie napiszę na forum.
Pozdrawiam!
wielki
Vogon
Vogon

Postprzez wielki » 25 lis 2010, o 00:37

Mam jeszcze pytanie w związku z wczorajszym wpisem na Pańskim blogu dot. oceny przygotowania urzędów gmin do wdrażania SZJ (http://wawak.pl/pl/content/ocena-przygo ... a-jakoscia). Jakie są warunki skorzystania z opracowanych przez Pana pytań?
wielki
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 25 lis 2010, o 07:29

Można je wykorzystać jako bazę do wykonania własnych badań (z podaniem źródła). Jednak w pracy magisterskiej dobrze byłoby ograniczyć ich liczbę, bo zebranie i opracowanie tych informacji zabiera sporo czasu.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez wielki » 25 lis 2010, o 08:18

Rozumiem... naturalnie źródło zostanie podane jeśli bym je wykorzystał. Też nie miałem zamiaru wszystkiego wykorzystywać, a właśnie potraktować je jako bazę do próby oceny skuteczności szj.
wielki
Vogon
Vogon

Postprzez samosia » 28 lis 2010, o 20:18

Piszę pracę licencjacka na podobny temat, dopiero zabieram sie do pracy i zastanawiam się o jaka dokumentacje pytac w urzedzie? prosze o jakas informacje na ten temat.
samosia
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 28 lis 2010, o 23:21

Dokumentacja będzie Ci potrzebna dopiero w ostatnim rozdziale. Najpierw przygotuj pierwsze dwa i określ co chcesz badać. Wtedy odpowiedź na pytanie znajdzie się sama. :-)
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Następna strona

Powrót do Tematy i plany prac - konsultacje