jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej na temat systemu zarządzania jakością opartego na normie ISO 9001 w Urzędzie Miasta i Gminy X. (X faktycznie istnieje i na bazie udostępnionej dokumentacji chciałbym napisać ostatni rozdział tzw. praktyczny)
Ale wszystko po kolei. Pisząc rozdział wprowadzający-teoretyczny przyjąłem następujący plan:
1. Teoretyczne podstawy zagadnienia
1.1. Geneza pojęcia „jakości”
1.2. Współczesne definicje jakości
1.3. Istota zarządzania jakością
1.3.1. TQM – Kompleksowe Zarządzanie Jakością
1.3.2. Sposoby doskonalenia jakości w organizacji
O ile podrozdział "Geneza pojęcia jakości" raczej nie stanowi trudności i już prawie mam go skończonego, to nie mogę jakoś płynnie przejść do rozdziału nt. współczesnych definicji jakości. Chciałbym w nim zawrzeć przede wszystkim definicje klasyków (Juran, Deming, Ishikawa, Feigenbaum, Crosby) oraz kilka definicji współczesnych nam autorów.
Nie jestem pewien czy już w tym podrozdziale opisywać konkretnie osiągnięcia klasyków, czy przerzucić je do kolejnego podrozdziału "Istota zarządzania jakością", a w definicjach tylko przytoczyć klasyczne definicje. Praca ma być o SZJ i zastanawiam się czy jest sens obszernie zajmować się ww. zagadnieniami.
Jeśli chodzi o rozdział 1.3., to poza zcharkteryzowaniem dziedziny zarządzania jakością, w 1.3.1 krótko byłoby o TQM oraz w 1.3.2. chciałbym zawrzeć informacje o modelach doskonalenia np. EFQM, CAF, Speyer czy PNJ.
Drugi rozdział dotyczyłby stricte normalizacji SZJ oraz normy ISO 9001:2009; rozdział 3 traktowałby o jakości w administracji publicznej. No i ostatni rozdział już o konkretnym urzędzie.
Bardzo proszę o opinie.
Pozdrawiam!