Wybranie tematu pracy magisterskiej

W tym miejscu możesz przesłać pytania o temat lub plan swojej pracy dyplomowej lub magisterskiej. Możesz także przesłać gotowy plan z prośbą o komentarz i rady.

Wybranie tematu pracy magisterskiej

Postprzez madzzzia4 » 5 gru 2011, o 21:13

Witam,
Jestem studentką ostatniego roku Zarządznia, specjalizacja: rachunkowość i zarządzanie finansami.
Muszę wymyślić temat pracy magisterskiej. Na promotora nie mogę liczyć. W przyszłości chciałabym pracować w banku i chciałabym pisać o czymś co przyda mi się w pracy w banku. Nie bardzo wiem w którym kierunku mam iść. Kredyty(jakie?), Lokaty(jakie?), inwestycje (jakie?).
bardzo proszę o pomoc. Będę wdzięczna za zinterpretowanie przykładowych tematów.
Proszę też o sugestie czy pisanie o bankowości będzie odpowiednie i czy może mi się to przydać w przyszłości. Myślałam także o tematach związanych z praca w biurze rachunkowym, ale myślę, że bliższa będzie dla mnie bankowość.
madzzzia4
Vogon
Vogon

Re: Wybranie tematu pracy magisterskiej

Postprzez madzzzia4 » 7 gru 2011, o 20:14

Zastanawiam się nad tematem: Kredytowanie budownictwa mieszkaniowego na przykładzie banku X.
Nad bankiem jeszcze muszę się zastanowić i nie wiem czy brac tylko jeden bank pod uwagę czy lepiej porównać kilka. Ułożyłam taki plan:

Rozdział I.
Charakterystyka kredytów 
   1.1 Pojęcie, funkcje i rodzaje kredytów 
   1.2 Ogólne zasady i warunki udzielania kredytów 
   1.3 Pojęcie oraz ocena zdolności kredytowej 

Rozdział II 
Ryzyko kredytowe 
   2.1 Pojęcie i rodzaje ryzyka kredytowego 
   2.2 Zarządzanie ryzykiem kredytowym 

Rozdział III
Zabezpiczenie zwrotności kredytów 
   3.1 Weksel in blanco 
   3.2 Poręczenie wekslowe 
   3.3 Zastaw 
   3.4 Przewłaszczenie na zabezpieczenie 
   3.5 Blokada środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych 
   3.6 Hipoteka 

Rozdział IV 
Oferta kredytów miekszaniowych w banku X
   4.1 Rodzaje kredytów mieszkaniowych udzielanych przez bank X
      4.1.1 Kredyt mieszkaniowy 
      4.1.2 Kredyt na budowę 
      4.1.3 Kredyt na zakup 
      4.1.4 Kredyt na remont 
   4.2 Warunki udzielania kredytów mieszkaniowych 
      4.2.1 Zdolność kredytowa 
      4.2.2 Zabezpieczenia kredytu 
      4.2.3 Oprocentowanie kredytów i prowizja 

Co o tym sądzicie??
madzzzia4
Vogon
Vogon

Postprzez Barbara02111 » 8 mar 2012, o 12:06

A udzieli ci bank jnformacji fajnie się pisze jak sie ma dane
Barbara02111
Vogon
Vogon

Postprzez Krzysztof » 21 mar 2012, o 19:36

Jak ktoś potrzebuje danych dotyczących kredytów mieszkaniowych albo rynku kredytowego służę radą.
Portal informacyjny oraz blog Kredyty inwestycyjne
Dowiedz się więcej na temat złej sytuacji zus
Krzysztof
Vogon
Vogon

Postprzez kinga654 » 2 kwi 2012, o 19:10

Witam, piszę pracę magisterską na temat oceny zdolności kredytowej konsumentów przy kredytach hipotecznych na przykładzie wybranych banków. Nie wiem co mogłabym zawrzeć w części badawczej. Czy wybrać dwa banki i zrobić ankietę skierowaną do ludzi, którzy mają kredyt w tych bankach, nie mam narazie innego pomysłu. Myślałam, żeby w 3 rozdziale opisać te banki, ich ofertę, pozycje na rynku, wszystkie opłaty związane z kredytem, dokumenty jakie są potrzebne do tego, aby dostać kredyt. Ale nie wiem co napisać w 4 rozdziale. Jak ocenić tą zdolność kredytową. Bardzo proszę o pomoc i jakiekolwiek propozycje.
kinga654
Vogon
Vogon

Postprzez Karol » 3 kwi 2012, o 13:07

Ocena zdolności kredytowej klienta to tzw. procedura scoringowa. Jest to najbardziej strzeżona tajemnica banku bo od tego zależy, czy portfel kredytowy będzie dobry czy nie.
Ta procedura oczywiście cały czas jest aktualizowana. Nie licz, że jakiś bank ci udostępni kryteria oceny zdolności kredytowej.
Karol
Vogon
Vogon

Postprzez kinga654 » 3 kwi 2012, o 16:30

Zdaję sobie sprawę, że raczej nie dostanę takich informacji z banku. Nie wiem jak ten temat odnieść do części badawczej. Czy skorzystać z tych kalkulatorów co są w internecie i zrobić symulację spłaty kredytu w dwóch bankach dla porównania. Porównać koszty związane z kredytem w tych bankach... Nie mam zielonego pojęcia jak się zabrać do tego...
kinga654
Vogon
Vogon

Powrót do Tematy i plany prac - konsultacje