Zarządzanie kadrami w przedszkolu

W tym miejscu możesz przesłać pytania o temat lub plan swojej pracy dyplomowej lub magisterskiej. Możesz także przesłać gotowy plan z prośbą o komentarz i rady.

Zarządzanie kadrami w przedszkolu

Postprzez sumerka20 » 4 sty 2011, o 15:39

Witam wszystkich na forum :D
Mam problem i proszę o pomoc. Studiuje socjologię i specjalizację mam zarządzanie kadrami. Mój wstępny temat pracy licencjackiej to Zarządzanie kadrami w instytucji opiekuńczo - wychowawczej. Tu pojawia się moje pytanie odnośnie właśnie tematu czy nie jest zbyt ogólny, nie wiem w zasadzie co miałoby być celem tej pracy;p ale taki mniej więcej temat ustaliłam z Panią Promotor. Nie wiem od czego zacząć i nie mam nawet pomysłu na plan. Mogę liczyć na jakieś podpowiedzi :?: Dodam że taką instytucją miałoby być przedszkole w sąsiedniej miejscowości promotor zasugerowała mi żebym zbadała tam ścieżki kariery pracowników czy chcą się rozwijać czy nie, twierdziła że najlepiej zrobić z nimi wywiady bo na ankietę to może być za mało osób ale z drugiej strony może lepiej nie ograniczać się do jednego przedszkola tylko zrobić ankietę w internecie ogólnie? Bardzo proszę o pomoc jakąkolwiek:) Pozdrawiam serdecznie
sumerka20
Vogon
Vogon

Re: Zarządzanie kadrami w przedszkolu

Postprzez sumerka20 » 15 lut 2011, o 10:10

Proszę o jakąś poradę:):)
sumerka20
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 15 lut 2011, o 22:39

Rada 1: przeczytaj zasady na forum ;-)
Rada 2: najpierw przygotuj własną propozycję, będzie o czym dyskutować.
Sławomir Wawak
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zobacz bazę ponad 30 000 cytatów z książek o zarządzaniu!
Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez sumerka20 » 2 maja 2011, o 12:48

Witam ponownie:0 no więc zebrałam się i postarałam się coś wymyślić, mianowicie:
Rozdział1: Zarządzanie zasobami ludzkimi. (chciałabym tu opisać jakieś podstawy tak ogólnie:)
1.1 Pojęcie i cele zarządzania zasobami ludzkimi.
1.2 Znaczenie zarządzania zasobami ludzkimi w organizacji
Rozdział 2: Metody zarządzania kadrami
2.1 Planowanie zatrudnienia
2.2 rekrutacja i selekcja personelu
2.3 Doskonalenie pracowników
2.4 System ocen i wynagrodzeń
Rozdział 3. Zarządzanie zasobami ludzkimi na przykładzie Przedszkola w XYZ.
3.1 Charakterystyka placówki
3.2 Rekrutacja i selekcja w Przedszkolu XYZ
3.3 Doskonalenie pracowników w Przedszkolu XYZ
3.4 System ocen i wynagrodzeń .
Jestem otwarta na wszelkie propozycje i uwagi, nie dokońca jestem przekonana że tak to powinno wyglądać ale narazie nie stworzyłam innej wizji;)
sumerka20
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 10 maja 2011, o 13:25

Proponuję w pierwszym rozdziale zrobić to co masz w 1 i 2. W drugim wartoby dać specyfikę ZZL w urzędach czy organizacjach, którymi chcesz się zająć. A w trzecim pokazać jak to funkcjonuje w organizacji i ocenić.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez sumerka20 » 15 mar 2012, o 16:24

Witam ponownie:) Nadal borykam się z dokończeniem swojej pracy dyplomowej a dokładnie z częścią teoretyczną gdzie mają być badania, temat mojej pracy brzmi polityka personalna w placówkach wychowania przedszkolnego. Oto plan:
1. Wprowadzenie w problematykę zarządzania zasobami ludzkimi w placówkach wychowania przedszkolnego.
1.1. Charakterystyka polityka oświatowej.
1.2. Charakterystyka placówki wychowania przedszkolnego
1.3. Pojęcie, istota i cele zarządzania zasobami ludzkimi
1.4. Strategie personalne
Model sita
Model kapitału ludzkiego
1.5. Kultura organizacyjna placówek wychowania przedszkolnego

2. Specyfika polityki personalnej w placówkach wychowania przedszkolnego.
2.1. Planowanie zatrudnienia.
2.2. Rekrutacja i selekcja personelu.
2.3. Adaptacja pracowników.
2.4. Rozwój zawodowy nauczycieli placówki wychowania przedszkolnego

I tu pojawia się mój problem odnośnie badań ponieważ nie wiem jaki miałby być ich cel, czy mają opierać się na jednej placówce czy może na kilku np. wszystkich w gminie, myślę że gdybym wzięła pod uwagę przedszkola państwowe w gminie to mogłabym zastosować do tego badania ankietę, maja pani promotor kiedyś sugerowała wywiad z pracownikami w wybranej placówce ale kompletnie nie jestem przekonana iż przeprowadzę je rzetelnie i prawidłowo (tzn. czy wyciągnę odpowiednie informacje i nie zasugeruje odpowiedzi:P), proszę o jakiś pomysł jeśli się taki komuś nasunie. Pozdrawiam
sumerka20
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 18 mar 2012, o 10:29

W takich badaniach zwykle im większa próbka tym lepiej. Pytanie jaka próbka jest realna do wykonania?
Wywiad daje możliwość skorygowania błędnie zaplanowanych pytań w trakcie badania. W przypadku ankiety po wysłaniu nic nie skorygujesz. Łatwo mierzalne sprawy można załatwić ankietą, ale w przypadku spraw bardziej złożonych dobrze zaplanowana rozmowa dostarczy Ci więcej informacji.
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez sumerka20 » 19 mar 2012, o 16:05

Ja pomyślałam że gdyby tak zbadać przedszkola w całej gminie to właśnie mogłoby się uzbierać nie mniej niż 50 ankiet tylko czy taka liczba nie jest za mała na badanie ankietowe? I mam jeszcze pytanie ponieważ jeśli chodzi o te badania to zastanawiam się czy skupić się na jednym jakimś wybranym aspekcie np. adaptacji pracowników lub samej rekrutacji z selekcją lub wziąć pod uwagę tylko rozwój zawodowy nauczycieli czy może skoro tytuł pracy to polityka personalna w placówkach... to czy powinnam zbadać wszystkie te aspekty - wtedy byłoby to mniej szczegółowo- chciałabym aby badania były jakąś logiczną częścią, może powinnam w trzecim rozdziale opisać właśnie tylko jedno zagadnienie z tej polityki personalnej i odnośnie tego badanie?
sumerka20
Vogon
Vogon

Postprzez Slawomir Wawak » 19 mar 2012, o 17:56

Zanim przygotujesz badania musisz napisać część teoretyczną - ona Ci pokaże jaki zakres muszą mieć badania. Jedno musi pasować do drugiego.

Reprezentatywność próby to złożony problem. Jeśli jednak masz w gminie ok. 50 przedszkoli i badasz wszystkie to nie mamy do czynienia z próbą, ale z całą populacją, a więc problem reprezentatywności rozwiązuje się sam. Krótko mówiąc: nie będzie za mało. :-)
Sławomir Wawak

Slawomir Wawak
Moderator
Moderator

Postprzez sumerka20 » 19 mar 2012, o 19:54

i na przykład w trzecim rozdziale mogę wybrać sobie jakąś jedną część np. "Adaptacja pracowników w przedszkolach gminy XYZ" i badania zrobić tylko na ten temat jeśli w drugim rozdziale opisałam tą adaptacje tak ogólnie (napisałam już dwa rozdziały według planu we wcześniejszym poście)? Zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić tego ostatniego rozdziału na temat motywacji i zadowolenia z pracy tylko nie wiem czy trzeci rozdział może opisywać coś nowego ( w sensie że w ani w pierwszym ani w drugim nic o motywacji nie wspominałam) czy może trzeba by było przynajmniej jakoś ogólnie na przykład w drugim rozdziale coś wspomnieć o tej motywacji i satysfakcji czy jeszcze jedna możliwość w ogóle sobie to darować ;)
P.S Bardzo dziękuje za odpowiedzi:)
sumerka20
Vogon
Vogon

Następna strona

Powrót do Tematy i plany prac - konsultacje